top of page

Audiovisuals

GLOSSARI

Performance:

Espectacle de caràcter avantguardista en el qual es combinen elements d'arts i camps diversos, com la música, la dansa, el teatre i les arts plàstiques.
"Les fotografies, vídeos, manifestos, etc., van permetre perdurar als artistes del performance"

Comissari/Curador:

La professió del curador és una tasca difícil, ja que és la persona que organitza i desenvolupa tota la producció d'una exposició d'art.

El curador d'art és el professional capacitat en el conjunt de sabers que possibiliten l'exposició, valuació, maneig, preservació i administració de béns artístics.

Crític d'art: 

El crític d'art realitza els seus judicis habitualment a partir de valors estètics, seguint la teoria de la bellesa, i també seguint criteris morals i polítics. Actua d'aquesta manera esdevenint un referent per al gust del públic. Un dels objectius de la crítica és la recerca d'una base racional per a l'apreciació de l'art.

Happening:

(de la paraula anglesa que significa esdeveniment, ocurrència, succés) és tota experiència que part de la seqüència provocació-participació-improvisació. Té el seu origen en la dècada de 1950 i es considera una manifestació artística multidisciplinària.

Freelance:

És un terme anglès, adaptat per les societats per descriure a aquell treballador pel seu propi compte.

Videoinstalació:

La videoinstal·lació (o vídeo instal·lació) canvia radicalment les relacions entre espectador i imatge electrònica, entre audiència i monitor. Les noves tecnologies han permès a més, mitjançant sistemes de projecció, independitzar la imatge de vídeo del monitor.

Escenografía:

Conjunt d'elements (decorat, il·luminació, so, vestuari, etc.) necessaris per ambientar i representar una obra de teatre, pel·lícula o programa de televisió.

Art contemporani:
És una expressió que s'empra normalment per designar les obres d'art creades a partir de 1960.

Utopía:

Projecte, desig o pla ideal, atraient i beneficiós, generalment per la comunitat, que és molt improbable que succeeixi o que en el moment de la seva formulació és irrealitzable.

Fotomuntatge:

Composició fotogràfica obtinguda mitjançant la combinació de diverses fotografies superposades, generalment amb intenció artística o publicitària.

Resolució d'imatge:

És el grau de detall o qualitat d'una imatge digital ja sigui escanejada, fotografiada o impresa. Aquest valor s'expressa en ppp (píxels per polzada) o en anglès dpi (dots per inch). Com més píxels contingui una imatge per polzada lineal, més qualitat tindrà.

Procés creatiu:

Les fases que s’han de seguir per aplicar la creativitat i la generació d’idees al voltant d’un repte o un problema que cal resoldre.

Instal·lació artística: 

És un gènere d'art contemporani on s'utilitza l'espai d'exposició per crear un ambient o una experiència global en la que intervenen diversos sentits o el cos sencer de l'espectador. 

Fotoperiodisme: 

És un gènere de fotografia i també de periodisme. Els professionals que s'hi dediquen són coneguts generalment com a fotoperiodistes o reporters gràfics, i solen ser fotògrafs o periodistes especialitzats en aquesta disciplina; el reportatge fotogràfic és la història que expliquen amb fotografies, a partir d'un determinat succés i de l'impacte que aquest causa en la gent.

Sensibillitat visual:

La sensibilitat al contrast és la capacitat que té el sistema visual per a discriminar un objecte del fons en el qual es troba situat.

Instantànea: 

Que s'obté en el moment, amb un temps d'exposició molt curt.

Espontània:

Que es realitza per pròpia voluntat, sense estar coaccionat o obligat.

LLENGUATGE CINEMATOGRÀFIC

Muntatge-  Operació d'empalmar diverses seqüències fílmiques, obtingudes separadament, de manera que formin una successió ordenada que produeixi una línia temàtica coherent. 

Il·luminació fotogràfica- és el conjunt de tècniques, materials i efectes utilitzats per il·luminar una escena o subjecte. La llum és el factor més important en l'art fotogràfic, ja que es val d'ella per ser creada, i el seu correcte control és determinant per al resultat final.

Camp de visió: és una extensió angular d'un ambient o semblant a la vista en un moment donat.

Pla zenital: és aquell en el qual el punt de vista d'una càmera es troba perpendicular respecte del sòl i la imatge obtinguda ofereix un camp de visió orientat de dalt a baix.

Angulació: Diferència que hi ha entre el nivell de la presa i l'objecte o figura humana que es filma.

Argument: Història o assumpte que tracta el film a partir d'una idea esquemàtica o general. Pot ser original o bé adaptat d'una altra obra. Les quatre fases de creació d'un argument són: sinopsi, tractament, continuïtat i guió tècnic.

"Atrezzo": Conjunt d'instruments, estris i tota mena d'objectes que s'usen en decoració.

"Background": Fons d'un escenari o d'un decorat.

Banda d'efectes: Banda magnètica separada que ha d'anar sincronitzada amb la imatge per a l'obtenció del "master de so", o banda completa de so o mescla final.

Banda d'imatges: Zona de la pel·lícula que conté els fotogrames.

 

Banda de so: Conté el so del film, o sia, el resultat de la mescla de les bandes separades de diàlegs, música i efectes.

 

Càmara de so: Efecte que es produeix quan es filma a una cadència inferior a la normal (24 ips).

 

Càmara lenta: És quan es filma a una cadència superior a la normal.

 

Camp: Espai visual que pren la càmera des del punt de vista en què es troba i segons l'angle d'enquadrament.

 

Clímax: Moment del més alt interès o emoció en l'acció del film, en especial de caire dramàtic o espectacular, que es crea abans del desenllaç.

Contracamp: Espai visual simètric al camp, o sia, el camp contrari, l'invers.

 

Contrapicat: que s'obté quan la càmera filma des de baix cap a dalt, i s'engrandeix l'objecte o la figura humana que pren.

 

Cortineta: Efecte òptic que permet substituir de manera gradual una imatge per una altra, en diferents direccions.

 

Desenllaç:   Moment de l'argument que conduirà ben aviat al final de la història que es vol narrar; posa en ordre les distintes peces que han intervingut fins aleshores i prepara, doncs, el final.

 

Dissolvència: Acció d'esvair gradualment una escena, la qual cosa indica el pas del temps d'una escena a una altra, en passar d'un pla a un altre.

 

Eix de l'acció: Línia imaginària al llarg de la qual es desenvolupa l'acció dels personatges en l'espai. Aquest eix és determinat, en les accions estàtiques, per la direcció de les mirades dels personatges.

 

Eix òptic: Línia imaginaria que uneix el centre de l'enquadrament amb el centre de l'objectiu de la càmera.

 

El·lipsi: Espai, o també temps, que veiem simplement suggerits, sense que es mostri de forma clara, evident, nítida.

 

Emplaçament: Situació de la càmera, punt de vista o angulació que adopta a l'hora de captar una escena.

 

Encadenat: Pas d'un pla a un altre per mitjà d'una sèrie de fotogrames intermitjos en què les imatges se superposen.

 

Enquadrament: L'objectiu capta aquell espai de la realitat que es vol prendre i que posteriorment es projectarà.

 

Escena: Seguit de plans que formen part d'una mateixa acció o també ambient dins d'un espai i d'un temps concrets.

 

Escombra: Pas d'un pla a un altre per mitjà d'una imatge intermèdia quasi difosa, que resulta d'un moviment rapidíssim i sec de la càmera, de tipus panoràmic.

"Flash-back": Salt enrera en el temps.

 

Fora de camp: Acció o diàleg que té lloc fora del camp visual de la càmera.

 

Fosa (en negre o en blanc o color): Pla que es va fent cada cop més fosc (o blanc o de color), fins que a la pantalla es fa el negre (el blanc o el color) total. N'hi ha de tancament i d'obertura.
 
Gran pla general: Mostra un paisatge o un gran decorat on les figures humanes i els objectes no tenen pràcticament cap relleu.

 

Guió literari: Narració argumental del film que conté els personatges, els decorats, l'ambientació, el vestuari..., així com els diàlegs i l'"off".

 

Guió tècnic: Especifica allò que s'ha de veure i que s'ha d'escoltar durant la projecció del film, i en el mateix ordre en què apareixerà  a la pantalla.

 

Idea: Punt de partença per a elaborar l'argument.

 

Inserit: Pla que s'intercala enmig d'altres dos per destacar un detall, descriure un aspecte...

Muntatge: Procés d'escollir, ordenar i empalmar tots els plans rodats segons una idea prèvia i un ritme determinat.

 

Panoràmic: Moviment de rotació de la càmera. Pot ser horitzontal, vertical, obliqua (combinació de les altres dues) i circular.

 

Picat: Angulació obtinguda quan la càmera filma de dalt a baix, i que fa que l'objecte o la figura humana presa s'empetiteixen.

 

Pla: Conjunt d'imatges que constitueixen una mateixa presa; és, doncs, la unitat de presa. N'hi de diferents tipus segons l'angulació de la càmera.

Pla americà: És el que mostra la figura humana des dels genolls en amunt.

Pla general: És el que mostra les figures i els objectes d'una manera total, incloent-hi l'escena on es troben.

Pla inclinat: S'obté quan la posició de la càmera no és vertical.

 

Pla "master": Seqüència que es roda en un sol pla per presentar la continuïtat d'una acció i que serà enriquida amb inserts.

 

Pla mitjà: És el que mostra la figura humana, tallada per la cintura o bé a l'alçada del pit.

 

Pla-sequència: Seqüència que es roda en un sol pla, en una única presa, sense cap tipus de muntatge, directament i sense interrupció, i per això conserva les unitats espacial i temporal.

 

Pla subjectiu: Mostra allò mateix que veuen els ulls d'un personatge. A vegades el pla té el mateix moviment que l'intèrpret.

 

Planificació: Desglossament del guió en plans.

 

Plantejament: Inici o arrencada de la història que que hom vol narrar.

 

Primer pla: Mostra el rostre sencer o una part de la figura humana, o bé un objecte globalment.

 

Pla detall: Mostra una part del rostre de la figura humana, o n'apropa una zona, o bé només una porció d'un objecte.

Pla zenital: és aquell en el qual el punt de vista d'una càmera es troba perpendicular respecte del sòl i la imatge obtinguda ofereix un camp de visió orientat de dalt a baix.

 

Profunditat de camp: Espai entre el primer terme i el darrer que s'enfoquen en un mateix enquadrament.

Seqüència: Seguit d'escenes que formen part d'una mateixa unitat narrativa.

 

Sincronitzar: Fer concordar exactament la banda sonora amb la banda d'imatges.

 

Sinopsi: Resum o esquema del tema o de l'argument en què s'inclouen les característiques majors dels protagonistes.

 

Sobreimpressió: És quan s'impressiona dues vegades el mateix fragment de film, filmant cada vegada imatges diferents que adquireixen significat amb la superposició.

 

Tall: Pas o unió d'un pla amb un altre, mitjançant l'enllaç o empalmament directe sense que hi hagi cap altre pla intermig.

 

"Travelling": Moviment mecànic de translació de la càmera en l'espai quan aquesta es desplaça damunt d'un mòbil o bé sobre l'espatlla de l'operador.

GLOSSARI PUBLICITAT

 

Tendències: Orientació, direcció de l’evolució d’alguna cosa. Influència eficient.

Consumidor potencial: És la forma d'anomenar a aquella persona que consumeix més un producte.

Màrqueting: Conjunt de tècniques destinades a planificar un procés de comercialització, per tal de millorar la distribució i la venda de productes i de serveis.

Planner: En una empresa publicitària és una persona que planifica l'estratègia que ha de seguir una marca concreta, organitza, coordina...

Target: Paraula ambla que s'anomena el públic al qual es dirigeix un anunci o una campanya publicitària.

Publicitat emocional: És aquella que busca connectar amb l'espectador. Salta la barrera de racionalitat.

Esteriotips: Conjunt d’idees que un grup o una societat obté a partir de les normes o dels patrons culturals prèviament establerts.

Problema solució: problema, solució, demostro, desenllaç.

Hàbits de consum: Son les tendencies de consum que tenen X perfil de consumidor, una regió, una família, una franja d'edat...

Jingle: Cançó o melodia creada expressament per a que sigui associada a una campanya o a una empresa. Acostuma a contenir en les seves lletres (si en té) l'eslògan, per a que sigui més fàcil recordar-lo.

Imatge de marca: Són els sentiments i els valors que el consumidor associa a una marca, ja sigui a través dels colors, de les accions que fa, dels productes que ven o de l'estratègia comercial que utilitzen.

Espot: Anunci d'una durada de mig minut o menys que té la funció de captivar el públic, despertar interès en aquest i estimular el seu desig per a consumir la marca anunciada.

Emplaçament: Estratègia publicitària que consisteix en col·locar el producte a vendre en una pel·lícula, un llibre o una sèrie per acostar-lo al consumidor.

Briefing i contrabriefing: És el document que el client de l'agència publicitària li entrega a aquesta tot especificant els detalls del seu futur anunci: valors que vol transmetre, objectius, el públic a qui va dirigit, possibles competidors,... En el cas que a l'agència publicitària li falti informació o vegi contrasentits en el briefing, el que fan és fer-li arribar al client un contrabriefing, que no és més que un document on se li especifica a aquest què li falta o què ha d'esmenar per a que ells puguin començar la tasca.

Advergame: Se'n diu del joc creat expressament per a publicitar un producte, on aquest és el centre de tot el videojoc.

Veu en off: És una tècnica de producció on es transmet una veu d'un individu sense que hi sigui visualment devant una càmera en una producció audiovisual.

Logotip: Distintiu gràfic que identifica una marca, un producte, una empresa, etc., format sovint pel seu nom o per lletres del seu nom.

Eslògan: Frase generalment breu adoptada com a símbol o divisa d’una empresa o activitat, principalment amb fins publicitaris o propagandístics. Acostuma a ser un titular.

Steadycam: Eina que utilitza un sistema de contrapesos que serveix per a estabilitzar els moviments de la càmera quan aquesta està en suspensió (càmera en mà). Sovint va lligada a l'operadora de càmera gràcies a un arnés, el qual ajuda encara més a suavitzar els moviments d'aquesta. S'utilitza molt per a fer travellings alçats i/o irregulars.

Càmera objectiva / subjectiva: Són tipus de punts de vista que pot prendre la càmera a l'hora de grabar. L'objectiu és el punt de vista d'un observador extern, que ho contempla tot, i el subjectiu és el punt de vista d'un personatge que viu l'acció en primera persona. Aquests són equivalents al tipus de narrador de l'expressió escrita (narrador objectiu i/o omniscient i narrador protagonista o testimoni, respectivament).

Efecte Vertigen: També anomenat dolly zoom o travelling compensat és un recurs cinematogràfic que combina un travelling que es dirigeix cap endavant a la vegada que el zoom es redueix o viceversa. Es coneix amb aquest nom perquè mantenint el mateix enquadrament pot fer que el subjecte principal es mantingui en la mateixa posició a l'hora que el fons s'allunya o s'apropa, tot provocant aquesta sensació de tensió, de vertigen.

El·lipsis: Consisteix en l'omissió de certes parts audiovisuals (escenes violentes, difícils de realitzar,...) de tal manera que sense veure-ho amb els ulls, una ja intueix què ha passat

 

The Factory: Va ser un estudi d'art fundat per Andy Warhol on ell produïa en cadena serigrafies mentre altres artistes gravaven pel·lícules o també en feien. The Factory era famosa per les festes que s'hi muntaven per a gent moderna, majoritàriament artistes, bohemis excèntrics i consumidors d'amfetamines. En les festes hi tocaven músics, hiu assistien models per gravar-les o dibuixar-les i les drogues hi eren molt presents.

Versemblant: Que té l'aparença de veritat, és a dir, que sembla veritat i podria ser real però és fals o fictici.

 

Resolució: És el nombre màxim de pixels en els que es pot descompondre una imatge mitjançant un sistema de visualització.
 

Pixel: És una unitat de mesura que s'utilitza en la informàtica. És la unitat mínima d'informació en que resulta dividida una imatge en sotmetre-la a un escombratge electrònic.

Fotomuntatge: Creativitat que es pot desenvolupar amb materials digitals o digitalitzats per a crear una composició artística.

Tipografía: Art de dissenyar, compondre i imprimir texts mitjançant tipus mòbils.


Film still: És la imatge promocional d'una pel·lícula, es tracta de captar un instant d'una pel·lícula o sèrie de forma que amb aquesta fotografia es pugui narrar una història amb un abans i un després.

© 2023 para J.A Fotografía. Creado con  Wix.com

bottom of page